show episodes
 
Artwork

1
Menno en Erwin about Nature and Science

Natuur en Wetenschap door: Prof. Menno Gerkema en Erwin Balkema

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Wekelijks
 
"Menno en Erwin Natuur en Wetenschap" verkent de fascinerende samensmelting van natuur en technologie. Prof. Menno Gerkema deelt zijn diepgaande kennis, terwijl Erwin Balkema de meest prikkelende vragen stelt. Van de raadsels van AI en biologische klokken tot de schoonheid van onontdekte natuurgebieden, elke aflevering is een avontuur in wetenschap en natuur. Volg ons voor een reis door verbazingwekkende ontdekkingen en inzichten. Jouw pad naar de wonderen van de natuur en de vooruitgang van ...
  continue reading
 
Artwork

1
De Vogelspotcast

Arjan & Gisbert

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Maandelijks+
 
De Vogelspotcast zorgt ervoor dat je vanaf nu wat vaker omhoog kijkt! Wereldrecordhouder vogels kijken Arjan Dwarshuis gaat wekelijks op vogelsafari met jeugdvriend Gisbert van Baalen, die nog geen kraai van een ekster kan onderscheiden. Samen ontdekken ze de meest uiteenlopende vogelsoorten, aangevuld met veel beginnersvragen en mooie anekdotes. Van de meest spannende natuurgebieden tot het park waar je dagelijks doorheen wandelt.
  continue reading
 
Artwork

1
Worming-up!

Oorzaken Festival

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Maandelijks
 
In Worming-Up! hoor je het verhaal van twee bomen, Mama Aisa en Fleur Beuk. Mama Aisa is een stokoude boom die zwaar in de problemen komt door een brutale specht. Hoog in de boom gaat het er fel aan toe, maar ook ondergronds dreigt er gevaar. Ondertussen is de mierencolonne van kolonel Veira op weg naar een dooie pier in het wormenhotel verderop. Zijn zij de redding? Luister deze podcast terwijl je onder bomen zit! Meest geschikt voor kinderen van 8-12 jaar. Spel: Samora Bergtop, Wil van der ...
  continue reading
 
Artwork

1
FLOW Met Marlou Volkerink

Marlou Volkerink

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Maandelijks
 
Hi! Ik ben Marlou, online onderneemster sinds 2011. In deze podcast deel ik mijn kennis en persoonlijke ervaringen. Mijn missie is mensen in hun kracht zetten en ze laten zien en ervaren hoe ze meer flow in hun leven en business krijgen. I am here to help you GROW & GLOW! Zodat jij alles uit het leven kan halen, meer innerlijke rust ervaart en echt gaat leven en ondernemen vanuit je hart. Afgelopen jaren heb ik keihard gewerkt. Ik heb 3 bedrijven succesvol in de markt gezet en weet hoe het v ...
  continue reading
 
Artwork

1
Voer voor verandering

Wouter Mulders, Igno Notermans

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Maandelijks
 
Hoe werkt fundamentele maatschappelijke verandering? En hoe krijgen we te midden van een klimaatcrisis, biodiversiteitscris en groeiende ongelijkheid het roer radicaal om? In deze podcast voelt Wouter Mulders (samen met wisselende co-hosts) experts aan de tand over transitiewetenschap en -praktijk. Want door transities naar duurzaamheid en rechtvaardigheid te begrijpen, kunnen we ze versnellen. Althans, dat hopen we. Als jij ook aan de slag wilt met transities, of er gewoon meer over wilt we ...
  continue reading
 
Artwork

1
Bewogen Visie de Podcast

Michah Ogelo & Joshua Schoonen

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Maandelijks
 
Doormiddel van het hebben van de meest open en eerlijke gesprekken met diverse mensen waarin we ECHT naar elkaar luisteren, groeien we meer naar elkaar toe en zorgen we voor verbintenis! Join ons op deze interessante reis!
  continue reading
 
Artwork

1
De Visdetective

Janno Lanjouw en Barbara Serulus / Dag en Nacht Media

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Maandelijks
 
Welke vis kun je zorgeloos eten? En welke zeker niet? De Visdetective duikt in de wereld van overbevissing, sjoemelvissen en andere onderwatermysteries. Met de microfoon in de hand trekken voedseljournalisten Janno Lanjouw (NL) en Barbara Serulus (BE) naar vissers, professoren, chefs om te ontdekken wat er zich afspeelt onder het wateroppervlak.
  continue reading
 
Artwork

1
Toekomstbeelden

Peter Joosten MSc - futurist | spreker

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Maandelijks
 
Toekomstbeelden is een show over technologie, nieuwe ontwikkelingen en de toekomst. Met futurist Peter Joosten en host Susan Dullink. We praten over de toekomst aan de hand van opvallende trends in wetenschap en technologie, boeiende boeken, interessante artikelen, popcultuur en nog veel meer. Alles wat je nodig hebt om jezelf, je team, afdeling en organisatie voor te bereiden op de toekomst. Ben jij er klaar voor? Lezingen, workshops & meer: www.peterjoosten.net Coverart door Mesa Verde Stu ...
  continue reading
 
Loading …
show series
 
Dassen in beeld Ontdek het fascinerende leven van de Europese das: potige sociale gravers en alleseters. Dankzij wildcamera’s krijgen we unieke inkijkjes in hun nachtelijke bestaan. Inmiddels zijn ze ook weer aanwezig in Groningen. Het gaat best goed met deze indrukwekkende burchtbewoners, ondanks bedreigingen, zoals verkeer en zelfs recent weer ee…
  continue reading
 
Na twee succesvolle zoektochten in de zak gaan we in deze aflevering opzoek naar de knaller van de Ardennen; de ruigpootuil. En geloof het of niet, maar Arjan heeft deze vogel nog nooit gezien. Van de ruim 7500 vogels op zijn naam ontbreekt dit prachtige beest nog. Het is dan ook een wonderschoon uiltje met twee gele ogen waarbij een opmerkelijk ui…
  continue reading
 
De groeimaand mei Genoemd naar de Griekse moedergodin Maia (die de dingen van de natuur laat groeien) is de maand mei voor de Nederlandse natuurliefhebber een hele drukke maand. Vrijwel alle vogels broeden hun eieren uit en/of verzorgen hun jongen (zie podcast 114: in mei leggen alle…). Ook de laatste lange afstand trekkers, vogels en vlinders, zij…
  continue reading
 
Na een succesvolle eerste zoektocht naar de dwerguil is het nu tijd voor een nieuwe kraker. U raadt het al, de notenkraker. Met thermoskoffie, verrekijkers en iets te veel enthousiasme door het succes van de dwerguil trekken we diep het woud in. We zullen de voorafgaande autorit achterwegen laten waar Arjan zijn "rustige" zelf was omdat we de weg n…
  continue reading
 
De moeilijke keuzes van de koekoek Al 2600 jaar geleden schreef de Griekse dichter Aesopus over de luie koekoek die het voor zich en haar jong makkelijk maakt door haar eieren in het nest van andere vogels te deponeren. En ook daarna wonden talloze auteurs zich op over die ontaarde ouders die zelf al lang weer op weg waren naar het zonnige Afrika t…
  continue reading
 
In de vorige afleveringen stond vooral Antoni zelf centraal. We besteedden aandacht aan zijn werk aan micro-organismen, bloed- en zaadcellen. De wetenschap heeft na van Leeuwenhoek niet stilgestaan. Deze aflevering gaat over hoe het vervolg hierop heeft geleid tot waar we nu staan. Welke theorieën kennen we nu, welke technieken worden gebruikt en h…
  continue reading
 
We're back baby! Met een kersvers seizoen in de Ardennen trappen we het voorjaar van 2025 af. En ja onze excuses dat het zo lang heeft geduurd... Maar we hebben iets heel moois voor jullie in petto. De komende vijf afleveringen nemen we jullie mee tijdens onze roadtrip door de Ardennen. Maar zonder te veel te verklappen, kunnen we wel dit zeggen; h…
  continue reading
 
Zomer en wintereik Er groeien twee eikensoorten in Nederland, de winter en de zomereik. Die namen suggereren grote verschillen tussen beide soorten in het jaar, maar dat valt nogal mee. Officieel behouden wintereiken de hele winter door hun blad en verliezen ze die pas in het late voorjaar. Maar ja, dat is soms ook het geval bij de zomereik, zeker …
  continue reading
 
We mochten weer vogels spotten in de kunst en dit keer bij de grootste Mankes tentoonstelling ooit in Museum Arnhem. Maar wie was deze Jan Mankes? Hij staat bekend als de verstilde schilderen door zijn dromerige werken, maar daarmee vangen we hem niet in zijn geheel. Al in het begin van de 20ste eeuw zag hij dat mens en dier in harmonie moesten lev…
  continue reading
 
Wat is geluk? In sommige talen zijn er wel tien woorden voor. Dat duidt al op problemen. Laten we het simpel proberen te houden, we hebben het hier niet over geluk hebben maar over gelukkig zijn. Maar dan nog. Gehuwde mensen zijn 30% gelukkiger dan ongehuwden, blijkt uit vragenlijst onderzoek. Wat betekent dat? En waar komt dat door? Heeft dat iets…
  continue reading
 
In de tweede maand van de lente lijkt het planten- en dierenleven pas goed op gang te komen. April is de maand dat meer dan de helft van al onze vogelsoorten aan het broeden slaat. Ten opzichte van de vorige maand verdubbelt het aantal bloeiende plantensoorten. Kortom, het wordt aanpoten voor de wandelaar om alles bij te houden. De herkomst van de …
  continue reading
 
Aflevering: Au! Pijn gaat van au. Het doet zeer, en tegelijk is het goed dat het er is. Dat klinkt niet bemoedigend voor wie pijn lijdt, zeker niet als het om chronische pijn gaat. Maar evolutionair is de functie van pijn wel duidelijk, het is een signaal om zich acuut aan een gevaarlijke situatie te onttrekken en die in de toekomst te vermijden. V…
  continue reading
 
Denk je dat je alles goed doet op Instagram, maar blijven de resultaten uit? Grote kans dat je zélf je groei saboteert, zonder het door te hebben.In deze aflevering ontdek je:- Waarom ‘meer waarde geven’ je bereik juist kan blokkeren- Hoe perfectionisme en bewijsdrang je tegenwerken- Wat er gebeurt als je vanuit angst content maakt- En wat je wél k…
  continue reading
 
Aflevering: Twee neven Beijerinck: bijzondere biologen Er zijn nogal wat vernoemde wetenschapsprijzen in Nederland. Meestal dragen die de naam van een illustere wetenschapper. Die prijzen zijn tegenwoordig steeds belangrijker voor onderzoekers, zowel voor de bevordering van hun carrière als voor de financiële ondersteuning van het onderzoek. Want o…
  continue reading
 
Aflevering: En dan is daar een ransuil Zonder hem gezien te hebben verraadt de Merlin bird id app dit weekend zijn aanwezigheid. Reden tot vreugde want het is al een tijd geleden dat de nachtelijke roep van de man en het antwoord van een vrouwtjes ransuil de aanwezigheid van een broedpaar in de buurt deed vermoeden. Het gaat niet zo goed met de ran…
  continue reading
 
Aflevering Maart van ons Wandeldagboek De Magie van Mars: Meer dan Oorlog Maand maart is genoemd naar Mars, de god van de oorlog. Want in het voorjaar werd het in de oudheid weer tijd voor deze bezigheid. Gelukkig is Mars ook de god van de vegetatie, dus komt het toch nog helemaal goed voor deze podcast. Wat de natuur in maart vooral kenmerkt is da…
  continue reading
 
Onderwerp: Kou en hitte Beste lezer, We kunnen best goed met kou omgaan, zelfs onder nul graden (behalve mijn vrouw). In elk geval is hitte voor veel van ons vervelender en gevaarlijker. In combinatie met een hoge luchtvochtigheid is zelfs een temperatuur van 35 ̊C na een uur of zes al fataal voor een gezonde jongere. Schattingen zijn dat zelfs in …
  continue reading
 
Sandy Loup organiseert retreats in NL en in het buitenland. Ik sprak haar over de stap die ze maakte om fulltime voor haar eigen bedrijf te gaan. Ook gaan we in op de retreats: wat levert het op als je hier naartoe gaat? Persoonlijk heb ik het mogen ondervinden... wauw!! Ik heb zoveel nieuwe inzichten opgedaan over Ayurveda en ben echt helemaal tot…
  continue reading
 
In de nieuwste aflevering van de kunstreeks nemen we je mee op een unieke natuurwandeling door het Van Gogh Museum. In deze speciale editie van 'Kunst in de Kijker' richten we ons op schilderijen waarin vooral de natuur centraal staat. Vincent heeft relatief weinig vogels geschilderd alhoewel hij wel in hun nestjes geïnteresseerd was. Toch weet Arj…
  continue reading
 
Onderwerp: Social Darwin Beste lezer, De filosoof Spencer legde mede door zijn slagzin “survival of the fittest”de basis voor sociaal darwinistische gedachten. Hij trok de evolutiegedachtes van Darwin zonder omwegen door naar de menselijke maatschappij. Weliswaar nam Darwin die slagzin later over, maar de kern van zijn evolutiegedachten was en blee…
  continue reading
 
Beste luisteraars en lezers, hier weer een nieuwe aflevering van onze Menno en erwin podcast: “Men kan betwijfelen of er veel andere dieren zijn die zo'n belangrijk aandeel in de geschiedenis van de wereld gespeeld hebben als deze laag georganiseerde schepsels". Aan het woord is Darwin, en hij heeft het over regenwormen. Zijn laatste en meest succe…
  continue reading
 
Onderwerp: 🐦 Het bijzondere van de natuur in februari Beste lezer, Februari is de ideale maand om de dingen in de natuur te zien. Juist omdat er vaak nog niet zoveel te zien is, zie je wat er wel te zien is beter. Op de achtergrond gebeurt er van alles, planten bereiden zich voor op de lente, vogels zijn hun verre reis uit Afrika naar onze streken …
  continue reading
 
Wanneer besluit je groepscoaching toe te voegen aan je aanbod? Ik heb inmiddels ruim 7 jaar ervaring met het coachen van groepen en veel deelnemers van mijn programma's hebben de wens om op te schalen met groepscoaching. In deze aflevering neem ik je mee in de do's en dont's als het gaat om groepsprogramma's. Waar moet je rekening mee houden? Wanne…
  continue reading
 
Fossielen zijn de vaak versteende resten van mensen, dieren en planten die in gesteentes, modder of zandlagen worden teruggevonden. Die vondsten hebben mensen altijd gefascineerd maar ook voor raadsels gesteld. Waren het grillen van de natuur, vergelijkbaar met mineraalafzettingen of wonderbaarlijk gevormde zwerfsteen? Of waren het resten van ooit …
  continue reading
 
Heen en weer stappen in de erfelijkheidsleer Als het over erfelijkheidsleer of genetica gaat hoor je al gauw trefwoorden als chromosomen, mutaties, genen en DNA. Lang voor die vindingen werden gedaan dachten mensen na over hoe erfelijke eigenschappen worden doorgegeven. Maar dat gebeurde zonder de mechanismen te kennen en dat gold van de oudheid to…
  continue reading
 
De tuinvogeltelling 2025 van Vogelbescherming kom er weer aan! We gaan weer voor een record aantal telling en dit is wat moet je doen: Schrijf je in: https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling/hoe-werkt-het Kies een mooi moment in het weekend van 24,25 & 26 januari Zet een lekkere kop thee of schenk een wijntje in. Zet de timer op 30 min. Voe…
  continue reading
 
Een gevoel van plotselinge macht overkwam mij als redacteur van de schoolkrant. Ik stond in 1964 op een kantoor bij de stencilmachine en zag hoe mijn moeizaam op een stencil getypte tekst binnen een paar minuten in honderdvoud vermenigvuldigd werd. Ineens besefte ik, zo bereik je de mensheid. Al meer dan duizend jaar drukken mensen boeken, pamflett…
  continue reading
 
Soms lijkt het alsof alles tegenzit… Je voelt je geleefd door je bedrijf, bent continu aan het rennen en vliegt alle kanten op. Het idee van balans en vrijheid voelt bijna als een verre droom. Herkenbaar?Noëlle zat ooit in precies zo’n situatie. Met een jong gezin en een faillissement achter de rug, stond ze op een kruispunt in haar leven … 🤔 Ze ko…
  continue reading
 
Korte ketens, volop vegetatie aan slootkanten en boeren als dienstverleners – allemaal ontwikkelingen die onderdeel zijn van de transitie van het landelijk gebied. Ecoloog Richard Slagboom en schoolleider Sjaak Kreeft werken met man en macht aan deze verandering. Ze zetten zich, van onderop, in voor de biodiversiteit, leefbaarheid en de toekomst va…
  continue reading
 
Onderwerp: 🐦 Een flits van kleur in onze achtertuin – alles over de ijsvogel! Beste lezer, Een van de geneugten van het wonen naast een diepe zandafgraving met helder water en veel soorten vis is dat je daar kunt zwemmen terwijl een ijsvogel over je heen scheert. Die iriserend blauw-cyane flits over je hoofd heeft iets wonderbaarlijks. Het kan nog …
  continue reading
 
Happy New Year!! Als ik in mijn ondernemersreis iets heb geleerd, dan is het wel het belang van reflecteren en plannen. In deze aflevering neem ik je mee in mijn reflectie van 2024. Ik deel welke belangrijke vragen jij jezelf mag stellen waardoor je nog beter weet wat je wilt en waar kansen liggen voor het nieuwe jaar.Zie het maar als een soort sel…
  continue reading
 
In de laatste aflevering van dit seizoen heeft Arjan een tropische verassing voor Gisbert. Hij heeft echter geen idee wat dit kan betekenen en bereid zich mentaal voor op de traktatie van een Breezer ananas in een schunnig wegrestaurant. Het is tenslotte inmiddels hartje winter dus tropisch is het aller minst... We wensen iedereen een gelukkig en v…
  continue reading
 
Bij de honderdvijftigste: 149 podcasts over natuur en wetenschap Begonnen zijn we indertijd met het bespreken van 12 natuurgebieden in Duurswold in Midden Groningen bij het uitkomen van de nieuwe druk van de natuurgids bij uitgeverij Profiel. Maar daarbij is het duidelijk niet gebleven. In totaal 29 podcasts over natuurgebieden, en nog vijftig meer…
  continue reading
 
Hoe zat het ook al weer? Was vogelen nou wel of geen ponykamp? Gisbert was deze wijze les weer even vergeten door de heerlijke zomer afleveringen... Maar als je dan met 2 graden op een pier staan met een straffe wind die in je gezicht waait, word je weer snel met je neus op de feiten gedrukt; vogelen is GEEN ponykamp. Met bevroren handen en tenen g…
  continue reading
 
Groene midwinterplanten: de eeuwenoude kerstdecoratie van hulst en maretak Al heel lang worstelen mensen met de winter. De verwachting dat de dagen weer gaan lengen geeft de burger moed, en de groene bladeren van de hulst zijn daar een symbool van geworden. Dat diepe groen wordt nog versterkt door prachtige rode bessen. En er is nog een altijd groe…
  continue reading
 
Het zal de trouwe luisteraar niet ontgaan zijn, maar er is tijdens onze schier trip nog geen 'rammer van de buitencategorie' ontdekt. Het is ook vooral Arjan die hier mee zit overigens. Gisbert was al heel blij met de smelleken en de ijsgors.. Maar we gaan het nog een keer proberen want die blauwstaart moet toch te doen zijn... Wil je lid worden va…
  continue reading
 
Natuur met de kerst (3): twee reebruine ogen Als we de schattingen mogen geloven kijken ons in Nederland zo’n 220.000 reebruine ogen aan. Daarmee is de ree ons meest voorkomende hert, en dat in vrijwel het hele land. Dat was vroeger wel anders. Tot diep in de 19e eeuw kwamen alleen nog wat reeën voor op de Veluwe. Het kappen van bos, overbejaging e…
  continue reading
 
Ik heb iets bijzonders voor je. In deze korte, 16 minuten durende aflevering, opgenomen onder de volle maan, deel ik hoe ik binnen twee dagen 20 nieuwe klanten aantrok voor een programma dat nog in ontwikkeling is. Ik neem je mee in de kracht van heldere intenties zetten om nog sneller te manifesteren!Dus ontdek hoe je effectief kunt co-creëren met…
  continue reading
 
Loading …

Korte handleiding

Luister naar deze show terwijl je op verkenning gaat
Spelen

OSZAR »