show episodes
 
Artwork

1
Vakwerk

Vakwerk

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Maandelijks
 
Een unieke serie gesprekken met bekende en minder bekende mensen over hun ambacht, beroep, vak of bedrijf. Waarom kozen zij ervoor? Wat maakt het zo bijzonder? Voor welke keuzes komen zij te staan? Wat verandert er in hun vak? Elke editie sluiten wij af met hun persoonlijke boek- en muziekkeuze. Elke maand verschijnt een nieuwe editie (m.u.v. juli/augustus en januari). Productie: Flip Schultz (host) en Merijn Oostdijk. Co-host: Nathalie Kamp.
  continue reading
 
Artwork

1
Kitty Koelemeijer Podcast

Kitty Koelemeijer

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Maandelijks
 
Gesprekken over technologie, innovatie, management en ondernemerschap. En ook over economie, psychologie en artificial intelligence. Kitty is hoogleraar aan Nyenrode Business Universiteit, toezichthouder en ondernemer.
  continue reading
 
Artwork

1
Gamechangers

Thijs Zeeman, Merijn Zeeman / Corti Media

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Maandelijks+
 
In de sportwereld heb je van die mensen die het anders doen, die de status quo uitdagen en grenzen verleggen. Die zo sterk geloven in hun eigen idee dat de rest niet anders kan dan uiteindelijk meedoen. Creatief van geest en met een olifantenhuid hebben deze 'Gamechangers' hun sport blijvend veranderd. Maar wat was hun drive? Werden ze in eerste instantie voor gek versleten of werden hun ideeën meteen omarmd? In de podcast Gamechangers bevragen Journalist Thijs Zeeman en ervaringsdeskundige ...
  continue reading
 
Artwork

1
MAXimaal

Simone & Jacqueline

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Maandelijks
 
MAXimaal een podcast vanuit Zandvoort over de formule 1. Wij Simone en Jacqueline presenteren MAXimaal. We stellen alle vragen die jij als beginnende kijker misschien ook hebt? Blikken terug en kijken vooruit. We proberen ons aan de feiten te houden maar we weten het soms helemaal niet. Daarom hopen dat we gedurende dit seizoen een aantal kenners of experts bij ons aan tafel kunnen krijgen. En we richten ons op MAX! Wil je meepraten bij Maximaal stuur dan een email naar [email protected]
  continue reading
 
Artwork

1
Radio Peking

Mediahuis Noord

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Maandelijks
 
Een dagelijkse podcast over de Olympische Winterspelen. Presentator Thijs de Jong belt iedere dag na afloop van de schaats- en shorttrackwedstrijden met Johan Stobbe, die namens LC en DvhN aanwezig is. In de podcast wordt teruggeblikt op de wedstrijden die net afgelopen zijn en vooruitgeblikt op de dag van morgen. Natuurlijk komen ook andere actuele zaken ter sprake. Daarnaast vertelt Stobbe in het onderdeel 'typisch Peking' over opmerkelijke zaken die hij in China meemaakt.
  continue reading
 
Artwork

1
Koplopers | BNR

BNR Nieuwsradio

icon
Unsubscribe
icon
Unsubscribe
Maandelijks
 
Het is de laatste jaren een van de meest gebruikte afkortingen die veel bedrijven en organisaties slapeloze nachten bezorgt: ESG, dat staat voor Environmental, Social en Governance. Drie termen die veel impact hebben op hoe een bedrijf wordt afgerekend op duurzaamheid en ethische impact. Niet zomaar een afkorting dus: Inmiddels besteden veel bedrijven en organisaties fors veel tijd, geld en middelen om duurzaamheid in hun strategie te integreren. In Koplopers gaan we in 26 afleveringen diepe ...
  continue reading
 
Loading …
show series
 
“Wij zijn een belangrijk land voor de Amerikanen want wij staan in de top vijf van exporterende landen naar de VS." Mark ter Haar is directeur van de American Chamber of Commerce in Nederland. Hij deelt zijn inzichten in de relatie tussen het Nederlandse en Amerikaanse bedrijfsleven en impact van de huidige economische en geopolitieke ontwikkelinge…
  continue reading
 
In ons land verschijnen jaarlijks 300 tot 400 biografieën. Relatief weinig vergeleken met andere Europese landen (vergelijk: in Engeland verschijnen er 10 x zoveel). Nico Keuning heeft een tiental biografieën over Nederlandse schrijvers op zijn naam staan. De laatste verscheen vorig jaar: 'Groots en onbekommerd. Leven en werk van Belcampo'. Keuning…
  continue reading
 
"De zaag moet in Den Haag." Lex Hoogduin is econoom, emeritus hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en voorzitter van het Mises Instituut Nederland. Lex staat bekend om zijn scherpe analyses en uitgesproken visie op het Nederlandse en Europese beleid. Kunnen we tegelijkertijd investeren in technologische innovatie, schone en betaalbare ener…
  continue reading
 
De media staan vol berichten over prijsstijgingen in supermarkten. Hoe worden de supermarktprijzen eigenlijk tot bepaald? En is het huidige businessmodel van supermarkten wel toekomstbestendig? Over deze en andere vragen ga ik in gesprek met Michiel Muller, ondernemer en mede-oprichter van Picnic. Een gesprek over innovatie, ondernemerschap en de t…
  continue reading
 
"Kunst is voor mij een levensbron want het gaat over verwondering." Robert Uterwijk is beeldend kunstenaar, kunsthistoricus en docent in Het Rijksmuseum in Amsterdam. Robert fenomenale kennis van kunst en kunstgeschiedenis en heeft de unieke gave om kunst tot leven te brengen. In deze aflevering spreek ik met hem over zijn favoriete kunstenaars en …
  continue reading
 
Leon Hoes is kleermaker. Een échte kleermaker - zo iemand die een maatpak voor je opneemt. Hij heeft dan ook het liefst dat klanten van te voren een afspraak maken. 'Want dan ik ook echt mijn toewijding aan zo iemand geven. Het is niet goedkoop zo'n pak...Dan vind ik dat ik de tijd moet nemen voor de mensen om daar gewoon liefde en aandacht in te s…
  continue reading
 
"Ik zou het moeilijk vinden om mezelf er ervan te overtuigen dat er echt maar één planeet is waar leven op ontstaan is en verder geëvolueerd. Dat kan ik me niet voorstellen." Inge Loes ten Kate is hoogleraar planeetwetenschappen en astrobiologie, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Utrecht. Ze doet onderzoek naar het onts…
  continue reading
 
Na een opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht verzorgde Jos Meijer diverse musicalproducties met jongeren. 'Het was een periode van 7 dagen in de week werken en er kwam nooit een einde aan. Ik heb veel meer rust gevonden.' Jos is nu namelijk theaterdocent op een middelbare school in Haarlem. Op zijn initiatief zijn daar de zogenoemd…
  continue reading
 
“Het is een hele reis geweest, een jongensboek bijna.” Na 21 jaar neemt Ton van Veen als CEO afscheid van Jumbo Supermarkten. In ons gesprek gaat Ton in op de dynamiek in food retail, veranderend klantgedrag, het familiebedrijf en zijn leiderschap. “Het is mijn verhaal, maar het is ook vooral het Jumbo verhaal.” Luister naar deze aflevering. Vind j…
  continue reading
 
“Given the fact that evolution can produce intelligence, it is plausible that artificial evolution can produce artificial intelligence”. Dit is het motto van Guszti Eiben, hoogleraar Computational Intelligence aan de Vrije Universiteit. Guszti neemt ons mee in zijn wereld. Hoe kan het dat robots zich ontwikkelen tot machines die leren, zichzelf ver…
  continue reading
 
De uitdagingen op het gebied van verduurzaming en de energietransitie zijn groot voor havens wereldwijd. Eerder vertelde Vivienne de Leeuw, CFO van Havenbedrijf Rotterdam over hun uitdagingen, ditmaal is het de beurt aan Dorine Bosman, CIO van Havenbedrijf Amsterdam (Port of Amsterdam) om te vertellen waar voor hen op dat vlak de grootste uitdaging…
  continue reading
 
Op de vraag wat hij zou veranderen om hun klimaatdoelstellingen te bereiken, hoefde Martijn Hagens, ceo van Vattenfall Nederland niet lang na te denken. “Voor ons is een stabiel overheidsbeleid heel erg belangrijk, zodat we zeker weten dat onze investeringen uiteindelijk ook uitpakken zoals we ze bedoeld hebben”, stelt hij. “Als ze het beleid stabi…
  continue reading
 
Lies Goezinne was tot begin december managing director Benelux van Holland & Barrett. Haar missie als retailer en ook persoonlijk is het bevorderen en toegankelijk maken van gezondheid, bij voorkeur in samenwerking met partners in de zorg. Haar leiderschap wordt gekenmerkt door een passie voor mensen en een voorliefde voor uitdagingen. Ik spreek me…
  continue reading
 
Je zou haar een 'selfmade woman' kunnen noemen: Monique Ravenstijn begon in 1999 haar eerste supermarkt. In de afgelopen 25 jaar ontwikkelde ze haar eigen visie op de positie van de supermarkt in de samenleving. De supermarkt speelt in haar ogen niet alleen een verbindende rol, maar is ook een belangrijke schakel in de verduurzaming van onze samenl…
  continue reading
 
In deze aflevering begeven we ons in de wereld van de supermarkten, want ook daar is verduurzaming een essentieel, maar heet hangijzer. In het geval van Jumbo zijn er veel uitdagingen: financieel gezien is het aanpoten, verduurzaming gaat gepaard met moeilijke keuzes maken en dan hebben we natuurlijk ook de perikelen rondom voormalig topman van het…
  continue reading
 
Uniper staat voor complexe keuzes: verduurzamen én zorgen dat de energievraag wordt ingevuld. Met privatiseringsplannen en uitgestelde waterstofprojecten ligt er veel op tafel. Desondanks is Dyonne Rietveld, Country Chair en Managing Director van Uniper Benelux, optimistisch. In de energietransitie lijkt tijd onze grootste vijand. Op de vraag wat v…
  continue reading
 
“Sport is een middel om Nederland te verbinden, gezonder te maken, leefbaar te houden”. Anneke van Zanen is voorzitter van NOCNSF. Samen met Johan Wakkie houdt ze een hartstochtelijk pleidooi voor toegankelijkheid van sport voor iedereen in de Nederlandse samenleving. Johan Wakkie was lange tijd directeur van de Koninklijke Nederlandse Hockeybond e…
  continue reading
 
“Technologie is de sleutel van de vooruitgang”, zo trapt Theo Henrar de uitzending af. Henrar is voorzitter van FME, de ondernemersorganisatie voor bedrijven in de technologische industrie. “Het maakt de brug naar de toekomst, het zorgt dat de energietransitie mogelijk is. Ik denk dat de industrie daarin onderschat wordt, de technologische sector g…
  continue reading
 
'Olga's choice' is inmiddels een begrip bij Van der Meulen's boekhandel te Alkmaar. Samen met haar neef Arjan leidt Olga de Boer het familiebedrijf dat inmiddels al meer dan 100 jaar bestaat. 'We hebben twee leesclubs: één voor 'Young adult' lezers en één voor volwassenen', zegt Olga. Vooral de verkoop van Young adult boeken neemt de laatste jaren …
  continue reading
 
Het is een enorme uitdaging, het verduurzamen van bussen en treinen, maar volgens Anne Hettinga, ceo van vervoersmaatschappij Arriva lopen ze goed op schema. “In totaal hebben we 1200 bussen en ongeveer 150 treinen, een-derde rijdt elektrisch”, licht hij toe. Het gaat om ongeveer 50 treinen en 400 bussen die elektrisch rijden. “Maar dat is nu, maar…
  continue reading
 
"Maya Angelou zei dat voor haar moed de allermooiste deugd is die er is, omdat je zonder moed geen één andere deugd consistent kan verdedigen... Dat probeer ik mezelf altijd voor te houden. Ik denk dat we de moed moeten hebben om dingen anders te doen en om dat consistent ook vol te houden." Generatie of levensfase? GenZ-er Hajar Yagkoubi was lid v…
  continue reading
 
“Klimaatorganisaties en NGO’s die elke stap die je neemt kritisch volgen helpt, maar werkt ook tegen”, zegt Zita Schellekens, senior VP Strategy and sustainability bij KLM. “Iedereen heeft zijn rol te spelen in dit ecosysteem om te verduurzamen. Activisten en NGO’s houden ons echt scherp maar we zijn wel heel erg tegenover elkaar komen te staan. “I…
  continue reading
 
Het unieke aan onze positie is dat we opslaan zonder dat we eigenaar zijn van het product”, trapt Walter Moone, president bij tankopslagbedrijf Vopak Nederland af. “De tanks zijn wel van ons, net als alle infrastructuur, steigers en de pijpleidingen op de terminals. Maar het product dat we behandelen is niet van ons.” Qua brandstoffen gaat het volg…
  continue reading
 
“Je kunt geen anderen leiden als je jezelf niet kan leiden”. Erik-Jan Mares is de CEO van textielsuper Zeeman. In de nieuwste aflevering van mijn podcast geeft hij zijn visie op het succes van Zeeman, het unieke DNA van deze retailer en zijn outlook op het retaillandschap van de toekomst. Over community focus en je hart volgen. En wat bedoelt Erik-…
  continue reading
 
“Wij financieren nog veel fossiele energie, dat klopt. Maar tachtig procent van onze maatschappij in Nederland is nog steeds afhankelijk van fossiele brandstoffen. Van kolen, van olie, van gas: om ons huis te verwarmen, de auto te rijden, de fabrieken te laten draaien, om te koken. En dat moet anders, absoluut”, zegt Arnaud Cohen Stuart, Head of Bu…
  continue reading
 
'Wij zijn 100% circulair. Dat doet niemand in Nederland.' Dat zegt Björn Mulder. Hij is, samen met broer Ralph, eigenaar van schoenenwinkel de Mulders in het centrum van Alkmaar. Een paar jaar geleden besloot Björn het roer helemaal om te gooien. 'Op een gegeven moment denk je 'Waarvoor ben ik dit nu aan het doen? Ik wil gewoon voor mijzelf het ide…
  continue reading
 
Presteren onder druk, iedereen die een mening heeft en zoveel verschillende eisenlijstjes: heeft dat impact op de uitdaging om te verduurzamen en het behalen van de klimaatdoelstellingen? “Ja beslist”, zegt Marinus Tabak, country chair bij energiebedrijf RWE Nederland. “Het maakt de klus absoluut pittiger.” “Zoveel mensen, zoveel meningen en wensen…
  continue reading
 
Robots die klanten helpen in winkels, werkt dat? Kun je consumenten gezondere keuzes laten maken met behulp van Augmented Reality? Nieuwe technologieën worden steeds vaker ingezet in retail en andere dienstverlenende organisaties. Tibert Verhagen is lector emerging technologies for business aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij houdt zich bezig met …
  continue reading
 
“We zijn een deel van een samenleving, dus daar heb je ook een verantwoordelijkheid te dragen wat betreft verduurzaming”, trapt Marc van den Tweel, algemeen directeur bij sportkoepel NOC*NSF af. “Er zit ook een soort intrinsieke motivatie in, we proberen echt om betekenis daaraan te geven. Dat komt voor een belangrijk deel ook voort uit bewustzijn …
  continue reading
 
Als het aankomt op verduurzaming en de energietransitie is Eneco volgens Kees-Jan Rameau, lid Raad van Bestuur bij de energieleverancier ‘eigenlijk heel goed op weg, maar hebben ze nog een lange weg te gaan’. Het verduurzamen van elektriciteit in Nederland gaat volgens Rameau ‘heel goed’. “De helft is inmiddels al duurzaam opgewekt”, zo stelt hij t…
  continue reading
 
"We kunnen de vrijheid nemen om de keuze met ons hart te maken en niet altijd naar de centen te kijken." Erik Does is algemeen directeur van Udea, het moederbedrijf achter biologische supermarktketen Ekoplaza. Ik spreek met Erik over zijn missie en over idealisme, pragmatische en commercie. Wat is het geheim achter het succes van Ekoplaza? En welke…
  continue reading
 
In de komende jaren groeit Alkmaar uit tot een stad met 125.000 inwoners. Een forse toename van het verkeer in én rondom de stad zal het gevolg zijn. Ga maar na: het aangrenzende Dijk en Waard (voorheen: Heerhugowaard) telt nu al 80.000+ inwoners en ook daar hebben ze ambitieuze woningbouwplannen. In de Mobiliteitsvisie 2040 staat hoe de gemeente A…
  continue reading
 
“We staan al heel lang in de publieke belangstelling. Alles wat we doen ligt onder een vergrootglas, dat zijn we ook wel gewend”, zegt Frans Everts, president-directeur van Shell Nederland. “We zijn een bedrijf dat veel emoties oproept, ook omdat het gaat over een onderwerp dat veel emoties oproept.” Een van hun belangrijkste wereldwijde doelstelli…
  continue reading
 
“De wereld is een enorme handelsplaats voor onze data geworden.” Jos van Hillegersberg is hoogleraar Business Information Systems aan de TU Twente en wetenschappelijk directeur van Jheronimus Academy of Data Science. Hij is een autoriteit op het gebied van digitale technologieën. In zijn projecten staat het belang van transparantie en bescherming v…
  continue reading
 
Het is volgens Philips van belang om als grote multinational vooraan te lopen als het aankomt op de klimaatdoelstellingen. Ze zien zichzelf als koploper, zo vertelt Marnix van Ginneken, lid van de Raad van Bestuur en chief ESG & Legal Officer bij Philips tijdens Koplopers in ESG. “Dit doen wij door concrete doelstellingen af te geven en die te inte…
  continue reading
 
Er moet bijgebouwd worden, zoveel is zeker, stelt Heleen Herbert, cco bij bouwbedrijf Heijmans tijdens deze aflevering van Koplopers in ESG. “Er moeten huizen vervangen worden, er moeten huizen bij. Laten we kijken hoe we dat op een zo’n goed mogelijke manier kunnen doen.” Daarbij doelt Herbert op duurzaam bouwen, want ook Heijmans wil vooruit en d…
  continue reading
 
“Veiligheid is bij ons altijd prioriteit nummer een”, zegt Janneke Hermes, cfo en lid Raad van Bestuur bij Gasunie. “Onderhoud van gasleidingen is bij ons ook geen vraagstuk: dat gebeurt, en dat gebeurt netjes. De kritiek die daarover soms wordt geuit weerlegt Hermes dan ook tijdens deze aflevering van Koplopers in ESG. Gasunie is druk bezig met de…
  continue reading
 
"We all call it AI until it's a product". De ontwikkelingen rondom AI gaan razendsnel. Vice President Google Benelux Martijn Bertisen is daar nauw bij betrokken. In deze podcast geeft Martijn zijn perspectief op de tech race en het veranderende internationale speelveld. Welke ontwikkelingen ziet hij op het gebied van AI? Welke kansen en uitdagingen…
  continue reading
 
In de afgelopen afleveringen gingen we met verschillende bedrijven en organisaties dieper in op de doelen die zij zich hebben gesteld op het gebied van energietransitie, duurzaamheid en klimaat. Maar, niet geheel onbelangrijk, hoe ziet het financiële plaatje van de hele energietransitie eruit? Willem-Jeroen Stevens, managing partner en oprichter va…
  continue reading
 
Dat ieder bedrijf in elke sector druk in de weer is met de energietransitie, daar kunnen we na dertien afleveringen van Koplopers in ESG niet meer omheen. Ook Nederlands grootste en internationaal meeste bekende bierbrouwer heeft er zijn handen vol aan. Volgens Arjen van der Woude, procurement director bij Heineken, onderschat men de uitdagingen va…
  continue reading
 
“We hebben ons voor 2030 als doel gesteld dat we geen gas meer gebruiken”, zegt Denise Pronk, head of sustainability bij Schiphol gedecideerd tijdens de eerste minuten van het interview. Maar ook het volledig emissievrij maken van hun wagenpark en de grondoperatie, waar de vliegtuigen mee afgehandeld worden, zijn doelen voor 2030, zo vertelt Pronk …
  continue reading
 
Je bent de "dochter van" en neemt de leiding over van het familiebedrijf. Wat dat betekent en hoe je daarmee omgaat bespreek ik met Marlou Mulders en Floor Smits. Marlou is commercial director van Prins Petfoods. Floor is head of brands van Essenza Home. Welke uitdagingen zien zij voor hun bedrijven? En welke plannen hebben zij voor de toekomst? Ho…
  continue reading
 
Hij was zelf jarenlang topsporter, kent veel topsporters, overwoog om trainer te worden, maar koos uiteindelijk voor het helpen van mensen die mentaal of fysiek zijn vastgelopen. Of, zoals Yuri Cornelisse zelf bescheiden antwoordt op de vraag wat hij zichzelf noemt: 'Begeleider vind ik wel een mooie benaming'. Dat begeleiden van mensen - zowel spor…
  continue reading
 
Er staat een aantal prachtige gebouwen in Nederland van de hand van Bas van Dam, projectontwikkelaar en ceo bij Being. Denk aan de Mediavaert, het NHow hotel, de Baan Tower en de Bunker-toren. De grootste uitdaging wat betreft de klimaatdoelstellingen voordat een gebouw daar staat, is volgens Van Dam ‘haalbaarheid’. De projectontwikkelaar legt het …
  continue reading
 
“Het is niet altijd makkelijk, zeker ook niet voor mij persoonlijk”, antwoordt Jeroen Klumper, directeur Duurzame Transitie bij Tata Steel op de vraag of het frustrerend is dat hun imago direct gelinkt wordt aan vervuiling. “Ik probeer dan even vooruit te kijken naar 2030 en dan terug te kijken hoe we daar zijn gekomen. Dat zal geen rechte lijn zij…
  continue reading
 
"De markt voor private label is immens." Private label, oftewel het huismerk, is enorm belangrijk in de retail. In de supermarkten en ook in de non-food. Koen de Jong is oprichter en managing partner van International Private Label Consult. Hij adviseert wereldwijd producenten en retailers en kent de sector als geen ander. Koen deelt zijn inzichten…
  continue reading
 
Altijd in de verdediging moeten ‘want ze zijn een van de grootste vervuilers van Nederland’, vindt An Lemaire, directeur van chemisch bedrijf Chemours ‘wel eens jammer’. “Dat we niet de ruimte krijgen om ons eigen verhaal te vertellen.” Het belangrijkste jaartal dat rood omcirkeld in de agenda van Chemours staat is 2030. Dat is het jaar dat ze een …
  continue reading
 
De Haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa en daar komt dus op verschillende vlakken veel bij kijken. “Wij zorgen voor een veilige en snelle afhandeling van de scheepvaart dat van over de hele wereld naar Europa komt,” legt Vivienne de Leeuw, CFO van Havenbedrijf Rotterdam uit. “Dat doen we met 1300 mensen en 3000 bedrijven in het gebie…
  continue reading
 
In korte tijd heeft pizzabakkerij Thup's naam gemaakt in Alkmaar én omgeving. Dat komt niet alleen doordat je er heerlijk kunt eten en drinken, maar ook omdat je er soms een film kunt zien. En, als het aan eigenaren Yvette Pronk en Thom Hartog ligt, is dat nog maar het begin - ze hebben nog méér plannen met Thup's! Hartog: 'Toen deze locatie 'in th…
  continue reading
 
‘Hogere wiskunde’ is volgens Peter Berdowski, CEO van baggermaatschappij Boskalis ‘een wel heel complexe term’ om de uitdaging van inspelen op duurzaamheid en tegelijkertijd succesvol te ondernemen, te beschrijven. “Het is wel balanceren maar ik vind dat in de transitie die wij als bedrijf doormaken, die balans prima te vinden is.” Volgens Berdowsk…
  continue reading
 
Loading …

Korte handleiding

Luister naar deze show terwijl je op verkenning gaat
Spelen

OSZAR »